Een doe-het-zelf traprenovatie: de meest gemaakte fouten
De doe-het-zelf traprenovatie kan een prima oplossing zijn als u houdt van klussen in huis en ook veel kennis hebt van het renoveren van een trap. Veel mensen die met een doe-het-zelf traprenovatie aan de slag gaan lopen tegen problemen aan. Helaas betekent dit in de praktijk vaak dat het resultaat van de traprenovatie te wensen overlaat. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak is het altijd aan te raden om de traprenovatie uit te laten voeren door een ervaren partij. Hiervoor bent u natuurlijk van harte welkom bij Jouwtrapspecialist.
Wat gaat er vaak mis bij de doe-het-zelf traprenovatie?
We kunnen steeds meer dingen in huis zelf gaan doen, omdat er steeds meer doe-het-zelf mogelijkheden beschikbaar zijn. Zo zijn er ook doe-het-zelf traprenovatie pakketten waarmee u aan de slag kunt. Het klinkt simpel, maar in de praktijk is het dat zeker niet. Het pakket is namelijk standaard, maar uw trap is dat niet. Dit betekent dat u zelf nog veel moet doen, waaronder het op maat maken van overzettreden. Een foutje kan betekenen dat u de trap niet af kunt maken zoals dat wel de bedoeling is. Het gaat vaker mis met de doe-het-zelf traprenovatie, waardoor de kosten hoger oplopen. Wij geven u graag inzicht in de meest gemaakte fouten met de doe-het-zelf traprenovatie.
1. Het inmeten gebeurt niet goed
Een ervaren bedrijf zorgt voor het goed en nauwkeurig inmeten van alle onderdelen van de trap. Dit is een relatief complex karwei dat zorgvuldig dient te gebeuren voor een professionele traprenovatie. Bij een doe-het-zelf traprenovatie moet het inmeten zelf worden verzorgd en hier gaat het vaak mis in de praktijk. Het gevolg is dat de treden niet passen of dat deze juist iets te klein worden gemaakt, waardoor ze niet mooi aansluiten. Als er verkeerd is ingemeten kan dit eigenlijk niet meer hersteld worden, waardoor het resultaat te wensen overlaat.
2. Het resultaat is niet volledig waterpas
Natuurlijk is het belangrijk dat alles goed waterpas is. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid op de trap, maar ook voor de levensduur van de overzettreden. De oorspronkelijke trap is waterpas. Wanneer de overzettreden niet waterpas liggen, dan betekent dit dat de steun ook niet gelijkmatig is. Hierdoor gaan de overzettreden sneller slijten. Om een kwalitatief hoogwaardig en mooi eindresultaat te bereiken is het belangrijk dat het resultaat waterpas is. In de praktijk gaat het vaker mis op dit punt.
3. Het materiaal is van onvoldoende kwaliteit
Zoals met vrijwel alles het geval is, is het doe-het-zelf traprenovatie pakket er in diverse prijsklassen. In bepaalde gevallen kunt u aan de prijs iets ontdekken over de kwaliteit, maar dit is helaas niet altijd het geval. Een doe-het-zelf traprenovatie pakket kan heel prijzig zijn en toch materialen van onvoldoende kwaliteit bevatten. Wanneer wij de traprenovatie voor u uitvoeren, dan maken wij uitsluitend gebruik van de beste materialen voor een lange levensduur. Deze garantie krijgt u nooit wanneer u kiest voor een doe-het-zelf traprenovatie. Het risico dat het materiaal van onvoldoende kwaliteit is ligt altijd op de loer.
4. De overzettreden laten snel los
Als overzettreden snel loslaten, geheel of gedeeltelijk, dan brengt dit de nodige risico’s met zich mee. Het spreekt voor zich dat de overzettreden gewoon goed vast moeten zitten en ook voor lange tijd goed vast blijven zitten. Loslatende treden verhogen het valgevaar en maken de trap onveilig. Het gebeurt bij doe-het-zelf traprenovaties vaker dat de overzettreden snel loslaten. Dit kan komen doordat er te weinig lijm is gebruikt of omdat de lijm van onvoldoende kwaliteit is, maar het kan ook komen doordat de trap niet goed schoon is gemaakt voorafgaande aan het verlijmen van de overzettreden.
5. De diverse delen sluiten niet goed aan
Bij een traprenovatie van een dichte trap wordt altijd gewerkt met meerdere delen. U kunt alleen de treden en de stootborden doen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om de trapwangen te renoveren. In alle gevallen is het belangrijk dat de delen goed op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval? Dan komt dit de uitstraling niet ten goede. Verkeerd inmeten van de onderdelen zorgt voor kieren waar deze niet horen, maar er zijn meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat de diverse delen van de trap niet mooi op elkaar aansluiten. Dit is zonde!
Het beste alternatief voor een doe-het-zelf traprenovatie
Er kan veel mis gaan met een doe-het-zelf traprenovatie. Uiteindelijk betekent het vaak dat de trap niet meer optimaal veilig is en er ook niet zo mooi uitziet als u wel had gewild. Het beste alternatief is natuurlijk uitbesteding aan een ervaren partij. Wij staan hierin graag voor u klaar. Wij voeren de traprenovatie professioneel en geheel naar wens uit tegen een aantrekkelijk tarief. Vanzelfsprekend stellen we altijd eerst graag een vrijblijvende offerte voor u op. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.