De levensduur van een trap
De levensduur van een trap is een belangrijk aandachtspunt, zeker wanneer u gaat verhuizen naar een oudere woning of wanneer uw eigen woning aan het verouderen is. Koopt u een oude woning, dan krijgt u er vaak een oude trap bij. Is deze nog wel betrouwbaar? Het uiterlijk zegt in de praktijk niets over de kwaliteit. Wat mag u nu verwachten als het gaat om de levensduur van een trap? Jouwtrapspecialist vertelt u hier graag meer over.
Verschillende soorten trappen
Een belangrijk aandachtspunt is dat er verschillende soorten trappen voorkomen in Nederlandse woningen. Dit is deels afhankelijk van de leeftijd van de woning en het soort woning, maar uiteraard ook van de keuzes die door eerdere bewoners zijn gemaakt. Er zijn drie soorten trappen die we het meest tegenkomen in Nederlandse woningen en bedrijfspanden. Dat zijn de metalen / stalen trap, de betonnen trap en de houten trap. Metalen trappen zijn vaak open trappen en komen het meest voor in industriële woningen en bedrijfspanden. De betonnen trappen zijn veelal dichte trappen. De houten trappen komen het meest voor en zijn er zowel in dichte als in open varianten. Per variant ligt de levensduur anders.
1. De levensduur van een trap van metaal
Een trap van metaal of staal komt het minst voor in Nederlandse woningen. We zien ze wel vaker in bedrijfspanden. Toch kennen deze trappen de langste levensduur. Er mag namelijk een levensduur worden aangehouden van minimaal 100 jaar. Metalen trappen zijn daarmee een aanschaf voor het leven. De metalen trappen komen in Nederlandse woningen weinig voor, omdat de trappen als weinig sfeervol worden gezien. Nu we te maken hebben met de industriële interieurtrend zien we wel dat er vaker voor een stalen / metalen trap wordt gekozen.
2. De levensduur van een betonnen trap
De betonnen trap staat op de tweede plek als het gaat om de levensduur. Beton is zeer sterk, maar gaat uiteindelijk toch brokkelen of scheuren. Wel gebeurt dit pas na zeer lange tijd. De levensduur van een trap van beton ligt tussen de 50 en 80 jaar, dus op een gemiddelde van 65 jaar. Na deze periode kan de trap scheuren gaan vertonen, stukjes loslaten of op andere wijze duidelijk aan kwaliteit gaan verliezen. De betonnen trap komt in Nederlandse woningen wat vaker voor dan de metalen trap, maar de houten trap komt duidelijk het vaakst voor.
3. De levensduur van een trap van hout
Houten trappen komen in Nederland het vaakst voor in woningen van alle leeftijden. Ook nieuwbouwwoningen worden in verreweg de meeste gevallen voorzien van een houten trap. De levensduur van een trap van hout ligt gemiddeld op 40 jaar en is daarmee een stuk korter dan de eerder benoemde varianten. Deze levensduur geldt voor behandelde trappen, dus onbehandelde houten trappen kennen een nog iets kortere levensduur en moeten eerder vervangen worden. De houten trap blijft een natuurproduct, waardoor het altijd in beweging blijft. Dit heeft een negatief effect op de levensduur.
De levensduur heeft uitsluitend betrekking op betrouwbaarheid
Een trap verliest door de jaren heen steeds meer van het mooie, oorspronkelijke uiterlijk. De levensduur van een trap heeft uitsluitend betrekking op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de trap en zegt niets over hoe deze eruit ziet. Natuurlijk kunt u in bepaalde gevallen de trap schilderen om deze weer een frisse look te geven, maar ook dit brengt nadelen met zich mee. Houten trappen worden bijvoorbeeld vaker geschilderd. Doordat er voortdurend schurende bewegingen op de treden plaatsvinden, wat vanzelf gaat bij het gebruik van de trap, ontstaan er al snel weer kale plekken. U wilt niet alleen genieten van een betrouwbare trap, maar natuurlijk ook van een mooie trap. Daar kunnen wij voor zorgen.
Het uiterlijk van uw trap verbeteren
Wanneer een trap nog van betrouwbare en veilige kwaliteit is, is het mogelijk om het uiterlijk van de trap te verbeteren door middel van een traprenovatie. De oorspronkelijke trap blijft behouden, maar krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Uiteraard heeft u hierin volop keuze als het gaat om kleuren en materialen. Daarnaast zijn er meerdere extra’s mogelijk, zoals trapverlichting. Op deze manier kan het uiterlijk van uw trap verbeteren in die mate dat het een volledig nieuwe trap lijkt. Toch liggen de kosten veel lager dan wanneer u de trap daadwerkelijk laat vervangen.
Heeft u interesse in een traprenovatie?
Is de levensduur van uw trap nog prima, maar laat het uiterlijk van uw trap te wensen over? Wij voeren graag een professionele traprenovatie naar wens voor u uit. Hiervoor komen wij graag bij u langs voor een adviesgesprek, waarbij wij direct ook de ruime mogelijkheden met u bespreken. Heeft u interesse in een traprenovatie of wilt u meer informatie en advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.